אנזימים – למה הם כל כך חשובים לבריאותנו

האנזימים הם חלבונים אשר מניעים תהליכים חשובים בגוף האדם כמו בניית תאים בריאים, חלוקת תאים תקינה, תהליכים מטבוליים, סילוק פסולת מהתאים ובכלל כל התהליכים הכימיים המתרחשים בגוף האדם. ללא אנזימים גוף האדם אינו יכול להתקיים.
האנזים פועל בצורה כזו שהוא מתחבר לחומר המעורב בתהליך והופך אותו לחומר אחר. לדוגמא, אנזימי עיכול מסוג עמילאז אשר מתחברים לעמילן ומפרקים אותו לסוכרים בודדים כדי שיוכלו להיספג במעי.

את האנזימים הפועלים בגופנו ניתן לחלק לשלוש קבוצות:

  • אנזימים מטבוליים – אשר פועלים בתאי גופנו
  • אנזימי עיכול – אשר נוצרים במערכת העיכול לצורך פירוק ועיכול המזון
  • אנזימי מזון – אנזימים שמקורם במזון החי(לא מן החי אלא ירקות ופירות טריים) אשר עוזרים למערכת העיכול בתהליכים הדרושים.

האנזימים המטבוליים נוצרים בתוך תאי הגוף והם אחראים על חילוף החומרים בתא, משמע יצירת מרכיבי התא מהמזון המפורק שמגיע מהאוכל, פירוק פסולת ופינויה מהתא. מחסור באנזימים אלה לא מאפשר לגוף לתקן תאים פגומים או נזקים שנוצרו בעקבות מחלה או רעל כזה או אחר.

אנזימי העיכול נוצרים באיברים השונים של מערכת העיכול כמו הרוק שבפה, בקיבה, בלבלב ובכבד. תפקידם של אנזימים אלה הוא לפרק את המזון לחומרים שהגוף יכול לעכל.

  • הפרוטאזות מפרקות את החלבונים לחומצות אמינו
  • העמילזות מפרקות את העמילן לדו-סוכרים ולחד-סוכרים
  • הליפזות מפרקות את השומנים לחומצות שומן

ללא פירוק המזון על ידי אנזימי העיכול, המזון לא יספג והגוף לא ידע איך לנצל אותו.

אנזימי המזון הם האנזימים שמגיעים עם המזון החי שאנו מכניסים לגופנו, חימום המזון כמו בישול, אפיה וטיגון הורס את הפעילות האנזימטית של מולקולות אלה.
כאשר נכנס מזון לגוף, הגוף נותן עדיפות מלאה לייצור אנזימי עיכול כדי להתמודד עם האוכל שנכנס למערכת ולא המזון ירקב ויהפוך לרעל, כאשר האוכל ברובו מבושל ללא מזון חי האיברים האחראים על ייצור אנזימי העיכול עובדים מעבר ליכולתם ואנרגיה רבה מוקדשת לתהליך זה. ייצור אנזימי העיכול באופן מוגבר בא על חשבון הייצור התקין של האנזימים המטאבולים ובכך מפריע לתהליך התחדשות וריפוי התאים. מאותה סיבה כאשר אנחנו אוכלים מזון קשה לעיכול ומעמיסים כמויות גדולות של אוכל לא תהיה לגוף ברירה אלא להקדיש את מלא האנרגיה לייצור אנזימי עיכול לאורך זמן רב, דבר שיבוא על חשבון ייצור האנזימים המטאבוליים, מה שיפגע בבריאותינו וימנע תהליכי ריפוי.
מסיבה זו ובמיוחד במצב של חולי חשוב מאוד להתבסס על תזונה חיה ועשירה באנזימים חיים ופעילים אשר תעזור לעיכול המזון ותפנה אנרגיה לייצור אנזימים מטבוליים אשר יניעו תהליכים של התחדשות, ריפוי וסילוק הפסולת המזיקה.

המזונות העשירים ביותר באנזימי עיכול הם הנבטים. צריכת נבטים באופן קבוע מכניסה למערכת חוץ מהויטמינים והמינרלים הרבים גם אנזימים פעילים וחזקים, ועוזרת מאד לגוף לפנות אנרגיה לייצור אנזימים מטבוליים המניעים תהליכי ריפוי. מזון נוסף עשיר מאוד וקל לעיכול (שזה גם חשוב מאוד), הם מיצי הירקות. סחיטת ירקות למיץ במכונת סחיטה איטית אשר לא פוגעת בערכי המזון, מפיקה מיץ עשיר מאוד באנזימים, ויטמינים ומינרלים אשר קל מאוד לעיכול, מה שעוזר לגוף לפנות אנרגיה לייצור אנזימים מטבוליים ומניע תהליכי ריפוי והתחדשות התאים.

לא בכדי ד”ר אן ויגמור שמה במרכז גישת הריפוי הטבעי את הנבטים ומיצי הירקות.

בתמונה – שייק עם טעם נפלא של פירות ונבטים

מאמרים נוספים בנושא