ויטמינים – התרכובות האורגניות המביאות לריפוי

ויטמינים הם מולקולות אורגניות הדרושות לגוף.
מולקולות אלה אינן ניתנות לסינטוז על ידי גוף האדם והן חיוניות לתהליכים מטבוליים ביוכימיים המתרחשים בגוף כמו עיבוד אבות המזון והפקת אנרגיה, בנייתם של הורמונים וכדוריות דם, תפקוד תקין של מערכת העצבים, מניעה וריפוי של מחלות, ועוד. הויטמינים מצויים בשפע רב בירקות, פירות ובמזון הטבעי. מכאן חשיבותו של המזון הטבעי בתזונה יומיומית.

המהפכה התעשייתית הכניסה לחיינו את המזונות התעשייתיים והמעובדים, את מוצרי הקמח הלבן, מזונות משומרים ועוד מזונות אשר תהליך הייצור שלהם הורס את הויטמינים שהיו בחומרי הגלם המקוריים. אנשים רבים זנחו את הירקות והפירות הטריים לטובת מזון מתועש, מה שגרם לחוסרים בויטמינים ומחלות רבות.

העלים הירוקים, הירקות והפירות, האגוזים, הדגנים המלאים והקטניות הם ממש מעבדות לייצור ויטמינים והם המקור לויטמינים בעולמנו. מזון נוסף עשיר מאוד בויטמינים הם כמובן הנבטים. ספיגת הויטמינים ופעילותם התקינה תלויה במולקולות אחרות הנמצאות גם הן במזון הטבעי ולכן חשוב לצרוך את הויטמינים ממזון המגיע עם מכלול המולקולות לתפקוד תקין של הויטמין ולא כתוסף מבודד.

הויטמינים מתחלקים לשתי קבוצות :

  • ויטמינים מסיסים בשומן – A, D, E, K
  • ויטמינים מסיסים במים – C וקבוצת ה-B

כאשר אנחנו צורכים ויטמינים בצורת תוסף אנחנו מסתכנים בצריכה עודפת של הויטמין, כאשר מדובר בויטמין מסיס במים, העודפים ישטפו דרך מערכת השתן והסכנות נדירות יותר, אך שמדובר בויטמין מסיס בשומן, תנועתו בגוף מוגבלת יותר, הוא מצטבר בגופנו וגורם לבעיות קשות. זוהי סיבה נוספת להעדפת צריכת ויטמינים בדרך טבעית ולא כתוסף.
אין תחליף למזון הטבעי השלם.

במאמר זה לא אתייחס למזונות מעולם החי כמו בשר, ביצים ואיברים פנימיים, מזונות אלה אכן מכילים ויטמינים ומינרלים אך בנוסף לכך מכילים מולקולות מעודדות דלקת היוצרות חומציות בגוף. במצב של חולי ובמיוחד במצב של חולי במערכת העיכול יש להימנע ממזונות אלה. תזונת האדם צריכה להיות ברובה המוחלט מבוססת על מזון צמחי נקי הכולל בתוכו נוגדי חמצון רבים המביאים לבריאות איתנה וריפוי מחלות. כבר בתקופת הרמב”ם, המליץ הרמב”ם על צריכת מזונות מן החי בקמצנות רבה, משבת לשבת ובקמצנות.

סקירת הויטמנים:

ויטמינים מסיסים בשומן

ויטמין A

אנטי-דלקתי, נוגד חמצון חזק הפועל נגד מחלות כרוניות, חשוב לראייה תקינה, בריאות העור, מניעת זיהומים, ריפוד תקין של הריאות ומערכת העיכול.
מקורות
הירקות והפירות הכתומים – גזר, בטטה, דלעת, דלורית, פאפיה, מנגו, משמש וכו’
העלים הירוקים הכהים – פטרוזליה, תרד, מנגולד
אבוקדו, פלפל אדום, כרוב
ויטמין A בצורתו במזון הצמחי נקרא בטא-קרוטן הפועל כנוגד חמצון חזק, נאגר בגוף ובשעת הצורך הגוף ממיר אותו לויטמין A בכך אין סכנה לעודף והרעלה למרות שויטמין A מסיס בשומן.

ויטמין D

בעיקרו ויטמין D חיוני למטבוליזם (חילוף חומרים) של הסידן והזרחן ולבניית העצמות, משמע מגביר את ספיגתם במערכת העיכול וחיוני להתחברותם לעצם באיזורי הגדילה.
בנוסף חשוב לאיזון והפחתת לחץ דם.
מקורות
המקור החשוב ביותר לויטמין D הינו החשיפה השמש. על החשיפה לשמש ומעלותיה אפשר לכתוב ספר שלם. אין לוותר על החשיפה לשמש שהיא מקור החום והחיים בעולם.
20 דקות ביום של חשיפה לשמש יספיקו לגוף כדי ליצור ויטמין D בכמות מספקת.
מקור נוסף נדיר של ויטמין D הינו נבטי החמניה האורגנים.
(יש הטוענים שמקור נוסף לויטמין D הוא המזון מן החי. לעומת זאת, באוכלוסיה המערבית המחסור בויטמין D שכיח מאד ותזונתם מבוססת על מזון מן החי.

ויטמין E

ויטמין E הינו אחד מנוגדי החמצון החשובים ביותר לגופנו, ויטמין זה מנטרל רדיקלים חופשיים ומונע נזקים ללב, כלי-דם, לעור ולמערכת ההורמולנית, בנוסף, פועל נגד זיהומים במערכת הנשימה וחשוב ביותר למניעה ועזרה בריפוי מחלת הסרטן.
מקורות
נבטים, שקדים, סויה, שעועית, אבוקדו, ירקות עליים, עשב חיטה, דגנים מלאים, צנון, קולורבי,ברוקולי ועוד.

ויטמין K

חשוב ביותר לתהליכי קרישת הדם בזמן פציעה או הופעת פצע (במערכת העיכול למשל), מונע בריחת סידן חשוב לבריאות העצמות.
מקורות
ישנם שני סוגים של ויטמין K
ויטמין K1 – מקורו בעלים הירוקים, תרד, חסה, כרוב, נבטים
ויטמין K2 – נוצר בכמויות קטנות על ידי חיידקים טובים בסוף המעי הדק ובמעי הגס.
מקור נוסף הוא הכרוב הכבוש – מחקרים מראים, שבתהליך ההתססה הביתית של הכרוב הכבוש נוצר ויטמין K2 על ידי החיידקים הפרוביוטים המשתתפים בתהליך. צריכת מזון מותסס משפרת פלאים את פלורת המעיים, תורמת רבות לאוכלוסיית החיידקים הטובים, מספקת ויטמינים כמו ויטמין K2 וחשובה לבריאות מיטבית.
בימינו אנו חיים בעולם מלא רעלים הפוגעים בפלורת המעיים ולכן צריכה של מזון מותסס נותנת למצב זה פתרון.

ויטמינים מסיסים במים

ויטמין C

ויטמין C משתתף בתהליכים ביולוגים רבים בגופנו, ויטמין זה חשוב ביותר לחיזוק מערכת החיסון, מפחית שכיחות של זיהומים ודלקות, חיוני ליצירת קולגן (חלבון חשוב לבריאות הרקמות והעצמות), עוזר בסילוק רעלים מהגוף, חיוני לספיגת ברזל ונלחם במחלות ויראליות וחידקיות.
מקורות
פלפל אדום, פטרוזיליה, כרוב, ברוקולי, תפוז, אשכולית, תרד, חסה, עגבניות ותפוח.

ויטמין B1

חיוני לתהליך חילוף חומרים של פחמימות לאנרגיה זמינה לגוף, חשוב לבריאות מערכת העצבים ומערכת העיכול ומחזק את מערכת החיסון.
מקורות
נבטים, עדשים, שעועית, דגנים מלאים, חומוס, סויה, טחינה, פיסטוק, עשב חיטה וגרעיני חמניה.

ויטמין B2

חיוני לתהליך חילוף חומרים של פחמימות שומנים וחלבונים, דרוש לייצור כדוריות דם אדומות וחשוב לגדילה תקינה ובריאות העור.
מקורות
ירקות ירוקים, נבטים, שקדים, דגנים מלאים, סויה, אפונה, כרוב וברוקולי.

ויטמין B3

חיוני לתהליך חילוף חומרים של פחמימות שומנים וחלבונים, חשוב לייצור הורמונים שונים, נחוץ לבריאות תקינה של מערכת העיכול, מערכת העצבים, בריאות הלב, הורדת כולסטרול ואיזון לחץ דם.
מקורות
דגנים מלאים, נבטים, שעועית, שומשום, גרעיני חמניה, קשיו, שקדים, פטרוזיליה.

ויטמין B4 – כולין

מרכיב חשוב בייצור הלציטין, מוליך שומנים מהדם אל הכבד, חשוב לניצול תקין של השומן והכולסטרול בגוף, חשוב לשמירת מיאלין תקין (החומר השומני המצפה את סיבי העצבים), מסייע להורדת לחץ דם, ושומר על בריאות הכבד, משמש כמו שאר ויטמיני הB כ קו-אנזים בתהליכי חילוף החומרים בגוף.
מקורות
ירקות עליים, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים, נבטים, עשב חיטה.

ויטמין B5

חיוני לתהליך חילוף חומרים של פחמימות שומנים וחלבונים, חשוב ליצירת הכולסטרול הטוב והורמונים של בלוטת האדרנל, דרוש ליצירת הנוגדנים של מערכת החיסון, מסייע בריפוי פצעים, מצמצם נזקי קרינה ומאט הזדקנות.
מקורות
סויה, קטניות, דגנים מלאים, כרובית, בטטה, ברוקולי, סלק, צנון, פקאן ונבטים.

ויטמין B6

מעורב בתהליכים רבים בגוף בניהם תהליכים מטבוליים, מונע אבנים בכליות, הכרחי לייצור הסרטונין, מרכיב חשוב בתהליך ייצור חומצת הקיבה, ונוגדני מערכת החיסון, עוזר למניעת בחילות והקאות בהריון, ומניעת הפרעות עצביות.
מקורות
קטניות, בננה, ירקות ירוקים, אבוקדו, תרד, כרוב, אורז מלא, נבטים ונבט החיטה.

ויטמין B7 – ביוטין

חשוב וחיוני לבריאות העור, מתפקד כקו-אנזים בתהליכים מטבוליים, חיוני לפוריות הגבר ומונע התרבות של פטריית הקנדידה במעיים.
מקורות
קטניות, ירקות עליים, נבטים, דגנים מלאים ואגוזים.

ויטמין B9 – חומצה פולית

החומצה הפולית חיונית להתחדשות תאים תקינה והתחלקות התאים, חיונית לבניית חלבונים, ותאי דם אדומים, חומצה פולית חשובה מאד לפעילות התקינה של מערכת העיכול ומניעת אנמיה.
המחקר העדכני ביותר כיום, מראה כי חומצה פולית מונעת מגנטיקה של מחלות לבוא לידי ביטוי בכך שהיא חוסמת את החלקים בDNA המבטאים את המחלה.
מקורות
תרד, חסה, מנגולד, כרוב, ברוקולי, שעועית, סלק, אפונה, דגנים מלאים, נבטים, עשב חיטה ובטטה.

ויטמין B12

נחוץ ליצירת כדוריות דם אדומות, חשוב לחילוף חומרים של חלבונים, פחמימות ושומנים, חיוני ליצירת חומצות מרה ותפקוד תקין של מערכת העצבים.
מקורות
ויטמין זה הינו היחיד שאינו נמצא במזון הצמחי, יש הטוענים שנמצא באצות כאלו ואחרות, אך הדעות חלוקות אם תרכובות אלה יעילות כמו הויטמין מן החי.
במידה ופלורת המעי בריאה לחלוטין, חיידקי המעי יודעים לייצר ויטמין B12, אך בימינו אנו חיים בעולם מזוהם, מלא הדברות וחומרים אשר פוגעים בפלורת המעי וזה מאד נדיר שחיידקי המעי ייצרו את הכמות המספקת.
ויטמין זה הינו הויטמין היחיד שלטבעוניים יש סכנת מחסור.
ויטמין B12 מסוג מתילקובלמין הנמכר כתוסף מתפקד בדיוק כמו הויטמין הטבעי ועל כן אפשר ורצוי לצרוך אותו באורח חיים טבעוני במצבי חסר.
היום בתעשיית הבשר נותנים לפרות תוספים של B12 כי גם להם פלורת המעיים לא מתפקדת מרוב התרופות וההורמונים שהפרות מקבלות.

היום בתעשיית המזון מן החי ישנם רעלים רבים ולכן רצוי להימנע ממזונות אלה במצב של ריפוי הגוף.

* שימו לב, רשימת מקורות הויטמינים במאמר זה הינה דוגמא וישנם מאכלים נוספים רבים המכילים ויטמינים אלה.

מאמרים נוספים בנושא