מזון מותסס – הפרוביוטיקה החזקה של הטבע

את המאמר הזה הייתי רוצה דווקא להתחיל מהפרוביוטיקה ולמה היא חשובה לגופנו.
במעיים של גוף האדם ישנה אוכלוסייה של חיידקים ידידותיים, חיידקים אלה הם החברים הכי טובים של האדם (יותר מכלבים). כאשר ישנה אוכלוסיה של חיידקים ידידותיים חזקה היא מונעת את התפתחותם של חיידקי ריקבון, החיידקים הרעים האחראים על בעיות כמו גזים, ריח רע מהפה, התפשטות פטרייתית, התפשטות טפילים וחילוף חומרים לא טוב .

ישנם סוגים רבים של חיידקים ידידותיים ומגוון החיידקים זה שם המשחק. כאשר ישנה אוכלוסיית חיידקים ידידותיים חזקה ומגוונת, היא תשפר את פירוק, עיכול וספיגת המזון, הויטמינים מקבוצת B יספגו יותר טוב במעיים ותהיה בלימה של בקטריות מזיקות.

באורח החיים המערבי פלורת המעיים נחלשת על ידי רעלים וזיהומים שונים כמו חומרים משמרים, חומרים מייצבים, צבעי מאכל כימיים, אלכוהול, עשן ועוד. על כן חשוב שנמצא דרך לעזור לחברים שלנו- החיידקים הידידותיים להתחזק ולהתרבות, כאן נכנסים לתמונה המזונות המותססים והם משמשים כפרוביוטיקה החזקה והמגוונת ביותר שיש בעולם.

את תרבות ההתססה אפשר למצוא בהיסטוריית האדם במקומות ותרבויות רבות בעולם. להתססה היה תפקיד מאוד מרכזי בהישרדות האדם – שימור המזון. בתהליך תסיסה נכון, מתפתחים החיידקים הטובים ולא חיידקי הריקבון, הוא אינו מחייב מלח אך הסיכוי להצלחת התהליך נמוך משמעותי מהתהליך המערב מלח. באופן מפליא החיידקים היחידים ששורדים בסביבה מלחית כמו שיש בתהליך ההתססה של ימינו הם החיידקים הידידותיים ושאר חיידקי הריקבון אין מסוגלים לחיות בסביבה זו.

לתהליך התססה נכון יש יתרונות בריאותיים עוצמתיים ומשמעותיים התורמים לתהליך הריפוי:

  • אוכלוסיית החיידקים המתפתחת יכולה להגיע למאות סוגים של חיידקים ידידותיים(ולא עשר או חמש-עשרה כמו בכדורים הנמכרים בבית המרקחת)
  • תהליך ההתססה במזונות כמו יוגורט קשיו או יוגורט גרעיני דלעת מפרק את החומצה הפיטית והחומרים המשמרים האחרים הנמצאים בתוך הגרעין בצורתו הטבעית ובכך הופכים את המזון קל לעיכול.
  • תהליך ההתססה יוצר ויטמינים ייחודיים אשר בדרך כלל שמורים למזון מן החי כמו K2 וB12.ויטמינים אלה נוצרים על ידי יצורים חיים ואכן תהליך ההתססה נוצר על ידי יצורים מיקרוביוטים חיים.
  • תהליך ההתססה הופך את המזון קל לעיכול שהרי הוא כבר חצי התפרק על ידי חברים שלנו החיידקים הידידותיים

תהליך ההתססה יכול להתבצע על מזונות שונים בשיטות שונות כגון:

  • התססה של ירקות לדוגמת כרוב כבוש ביתי, מלפפון חמוץ ביתי, גזר ובצל גם כן.
  • התססה של אגוזים שקדים וגרעינים כמו יוגורט קשיו, לבנה שקדים או יוגורט גרעיני דלעת.
  • התססה של דגנים כמו משקה הרז’ובילק שהמציאה ד”ר אן ויגמור העשוי מנבטי חיטה מותססים.
  • התססה נוספת של דגנים היא המחמצת שממנה עושים לחם אשר יתרונותיו על לחם השמרים ידועים ומובהקים.
    במקרה של לחמים, הפרוביוטיקה נהרסת בתהליך האפייה, אך הקמח עצמו אשר עשוי מדגנים שעברו פירוק על ידי החיידקים הופך קל לעיכול באופן משמעותי.

לא בכדי ד”ר אן ויגמור החשיבה את המזון המותסס כחלק אינטגרלי בגישת הריפוי הטבעי שהינו פרוביוטיקה החזקה והמגוונת ביותר שקיימת.

ישנם מחקרים מיפן המראים שמזון כבוש מסרטן- מחקרים אלה נעשו על מזון שנכבש על ידי חומץ כזה או אחר כמו חומץ אורז ואין לזה שום קשר למזון בתהליך ההתססה המוזכר במאמר זה.

מאמרים נוספים בנושא